Ilo Jumalassa antaa voimaa

Kuunnellessani 55-vuotiaan Somsiin kertovan arjestaan, tuntuu ettei vastapäätäni istu mikään tavallinen nainen, vaan oikea tehopakkaus. Arkisin hän työskentelee koulun keittäjänä aamusta iltapäivään tehden ruokaa yli 150 ihmiselle, viikonloppuisin hän hoitaa kodin ja pihatyöt sekä kantaa vastuuta seurakunnassakin. Hänen miehensä Wiroot on sekatyömies ja seurakunnan vanhimmiston jäsen. Naimisissa he ovat olleet parikymmentä vuotta, vuoden vähemmän kuin Somsii on ollut uskossa. Heillä on 18-vuotias poika Mään, jonka aikuistumisen ja alkaneet jatko-opinnot äiti jättää rukousaiheiksi seurakunnalle.

Tämän lisäksi Somsii kasvattaa sikoja. Tällä hetkellä niitä on tosin vain kaksi, mutta työtä niissäkin on. Hän myös avustaa säännöllisesti seurakunnan lastenkerhossa ja omalla vuorollaan huolehtii kirkon siivoamisesta tai kokouksen johtamisesta. On hänestä ollut suuri apu lähetystyöntekijällekin. Somsiin mielestä on tärkeää, että seurakunnassa paikalliset ja lähetystyöntekijät työskentelevät yhdessä, jotta työ olisi kestävää ja sillä olisi jatkuvuutta. Onhan se paljon hauskempaakin tehdä asioita yhdessä kuin yksin.

Minun on pakko kysyä häneltä, miten hän jaksaa tämän kaiken. Vastaukseksi saan: ”Onhan se välillä väsyttävää, mutta minusta on hyvä auttaa siinä, missä voin. Auttamisesta tulee hyvä mieli. Lisäksi ilo Jumalassa antaa minulle voimaa jaksaa. Jätän rukouksessa kaikki huoleni Jumalalle ja usein rukoilen ennen töiden aloittamista. Jumalan huolenpito kantaa.”

Thaimaan väkiluku on yli 69 miljoonaa ja kristittyjä siitä on vain alle prosentti. Onko kristittynä eläminen vaikeaa, kun suuri osa naapureista ja sukulaisista on buddhalaisia? ”Kun aikanaan tulin uskoon, vanhempani ja sisarukset välttelivät minua. Olen rukoillut heidän puolestaan, että Pyhä Henki avaisi heidän silmänsä näkemään totuuden. Nyt suhteet perheenjäseniin ovat normalisoituneet. Työni yritän tehdä niin hyvin, ettei kenelläkään olisi valitettavaa. Joskus työn lomassa avautuu hyviä juttuhetkiä opettajien tai lasten kanssa. Samoin kylällä pyrin kertomaan Jeesuksesta tilanteiden mukaan. Yleensä aloitan luomisesta ja syntiinlankeemuksesta ja jatkan siitä Jeesuksen sovitustyöhön. Jumala on maailman Herra ja auttaa kaikkia ihmisiä, toisinaan myös meidän kauttamme, se on yhteistyötä. Kaikkiin ihmisiin ei voi vaikuttaa eikä kaikkia auttaa, mutta kaikkien puolesta voi rukoilla.”

Onko jotain, mitä tahtoisit sanoa rohkaisuksi ihmisille? ”Toivo on aina Herrassa. Kaikkiin vaikeuksiin on ratkaisu. Älkää vaipuko epätoivoon.”

Pauli ja Linnea Lindelöf