Kantokyky kovilla?

Vuoristossa matkustaessani vietän useita tunteja auton kyydissä. Katselen maisemia ja seuraan liikennettä aikani kuluksi. Joskus kiinnitin huomion siihen minkälaisia painorajoituksia eri kulkuneuvoilla on. Pienemmällä lava-autolla sai kuljettaa 0,5 tonnia, suurimmalla rekalla jopa 15 tonnia. Monesti autot on lastattu äärimmilleen ja mietinkin, mitenkähän sen kantokyvyn kanssa on.

Tavaraa on pinottu mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla. Hiekkaa kasattu korkeaksi keoksi kuin pyramidiksi, eikä sitä ole tuettu tai sidottu mitenkään. Tuntuu siltä, että kuski vain toivoo, että hiekka ei lähde valumaan. Matkan aikana sitten seuraan, miten vähän kerrassaan hiekkaa putoaa kuormasta ja joka äkkijarrutuksen aikana keko huojuu vaarallisesti.

Kaalinpäät ja muut vihannekset on pakattu suoraan rekan lavalle sellaisenaan ja sidottu jotenkuten köysillä. Siellä ne sitten saavat pölyt ja autojen päästöt mausteeksi matkan aikana. Varsinkin ylämäessä monet rekat savuttavat kovasti ja aika usein moottori leikkaa kiinni jyrkimmässä mäessä ja muu liikenne joutuu väistelemään näitä piiputtavia rekkoja. Siinäpä onkin liikenneruuhka valmis.

Tänä keväänä olen miettinyt, millainen on minun kantokykyni. Yritänkö aina lastata varoituksista välittämättä liikaa painoa lavalle? Onko taakat sidottu tukevasti vai putoaako osa matkan varrelle? Miten käy ylämäessä, onko lasti liian painava tai leikkaako moottori kiinni? Jäänkö tien tukoksi niille, jotka haluaisivat jatkaa matkaa?

Tämän elämän painolastit ja huolet yrittävät saada kaiken huomioni ja katseeni kääntymään Jumalasta pois. Onneksi voin turvata Raamatun lupauksiin. Vaikka painolasteja tulee ja kantokyky tuntuu välillä ylittyvän, Jumalan kantokyky ja rakkaus on mittaamaton. Roomalaiskirjeen 8:35, 38-39 sanoin: ‘Mikä voi erottaa meidät Kristuksenrakkaudesta? Tuska vai ahdistus, vaino vai nälkä, alastomuus, vaara vai miekka?’ ‘Olen näet varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit eivätkä henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva, eivät voimat, ei korkeus eikä syvyys eikä mikään muu luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.’

Voin siis turvallisin mielin katsoa tuleviin päiviin ja lähteä ylämäkeenkin rohkeasti. / SH