Lupa puhua

Kerron sinulle salaisuuden. Tällä salaisuudella on potentiaalia muuttaa sinun ja seurakuntasi elämä. Olemme nimittäin tunnistaneet merkittävimmän syyn sille, että ihminen tulee uskoon. Mikä saa ihmisen kääntymään Jeesuksen puoleen tässä jälkikristillisessä, postmodernismin runtelemassa, kyynisessä ajassa? Tämä on tajunnanräjäyttävä löytö. Oletko valmis? Merkittävin tekijä ihmisen uskoontulossa on se, että joku kertoo hänelle Jeesuksesta!

Suomalaisessa kulttuurissa hiljaisuus on hyve. Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa. Tämä on osa totuutta, mutta sillä on tahmainen kääntöpuolensa. Hiljaisuus on hyvä asia silloin, kun valitsen sen itse. Kun joku toinen valitsee minun puolestani, hiljaisuus on lamauttavaa, painostavaa, myrkyllistä ja kahlitsevaa. Kukapa meistä ei olisi ollut tilanteessa, jossa kaikki tietävät, että jotain pitäisi sanoa, mutta ainoa ääni huoneessa on vuorotellen köhähtävä virkayskä. Tämä on se ilmiö, jota tarkoitamme sanoessamme, että on aika rikkoa hiljaisuus.

Sijaistraumatisoituneet ja itselietsotussa myötähäpeässä kieriskelevät kristityt ovat kehittäneet evankeliumin jakamisen välttelystä todellisen taiteenlajin. Fransiskus Assisilaisen suuhun laitetut sanat ovat antaneet kätevän perusteen ajatukselle siitä, että voimme jakaa evankeliumia omalla elämällämme: “Julista evankeliumia, ja jos on tarpeen, käytä sanoja.” Ongelmalliseksi tämän lausahduksen tekee se, että Assisin radikaali fransiskaani ei koskaan lausunut näitä sanoja, eikä hän myöskään elänyt niiden mukaan. Köyhyydestään, laupeudestaan ja palvelustaan tunnettu munkki oli yhtä lailla tunnettu aktiivisesta julistustyöstään.

Kaikki hyvät teot, uhrautuva rakkaus ja epäitsekäs palveleminen todistavat kyllä jostakin, mutta ilman sanoja todistuksen kohde jää epäselväksi. Amerikan evankelisluterilaisen kirkon emerituspiispa Wayne Miller terävöittää tätä ajatusta: “Jos olemme hämmentyneitä Kristuksesta, jos häpeämme Jeesuksen rakkautta ja voimaa, niin silloin hienot hankkeemme eivät todista hänen rakkaudestaan ja voimastaan, vaan meidän rakkautemme voimasta, meidän kyvyistämme ja meidän hyveistämme, omasta nerokkuudestamme ja hyvyydestämme.” Emme voi todistaa Jeesuksen elämää muuttavasta voimasta, jos tekojemme sanaton viesti jää epämääräiseksi. Sinulla on lupa puhua Jeesuksesta.

Henri Hermunen

The Legacy Project 2021 toteutettiin 9.-31.7.2021. Projektissa oli mukana yhteensä 21 tiimiä, joissa oli 135 osallistujaa. Neljä ulkomaanaktiota suuntasivat Saksaan, Kreikkaan, Norjaan ja Venäjälle, ja 17 tiimiä eri puolille Suomea. Yksinkertainen kuuliaisuus johdatti meidät kohtaamaan ihmisiä, kertomaan Jeesuksesta, rukoilemaan ihmisten puolesta, palvelemaan paikallisia seurakuntia ja käymään syvällisiä hengellisiä keskusteluja monien ihmisten kanssa. Kohtasimme henkilökohtaisesti 2300 ihmistä ja kerroimme evankeliumin Jeesuksesta yhteensä noin 1670 ihmiselle ja 46 ihmistä halusi antaa elämänsä Jeesukselle.