Määräaikaishuolto

Palattuamme Suomeen ensimmäisen työkautemme jälkeen saimme käyttöömme auton kotimaan työjakson ajaksi. Aika pian huomasimme, että mittaristossa paloi huoltovalo. Kysyin asiasta ja sain kuulla, että auto on huollettu, mutta valo silti syttyy toisinaan mystisesti. Siitä ei tarvitse välittää. Nyt auto onkin toiminut jo vajaan vuoden ihan hyvin, vaikka valo välillä syttyy ja sammuu itsekseen.

Tavallisesti tällaisia varoitusvaloja ei kannata jättää huomioimatta, ne kertovat aina jonkin asian olevan pielessä. Auton säännöllinen huolto tulee halvemmaksi, kuin huoltamattomuudesta johtuvat suuremmat ongelmat tai uusi auto. Usein ymmärrämme säännöllisen huollon tarpeen juuri autojen tai työvälineiden kohdalla, ihmisten kohdalla harvemmin.

Nykyään tämäkin asia onneksi huomioidaan. Hyvinvoinnin tueksi kehotetaan seuraamaan omaa kuormitusta, järjestetään virkistyspäiviä, koulutuksia tai avioliittoleirejä, riippuen huollon tarpeesta. Näillä toimilla yritetään suhteellisen edullisesti estää loppuun palamiset, työkyvyttömyydet tai avioerot, jotka olisivat lopullisia ja tulisivat kalliiksi.

Myös Suomen Vapaakirkko huolehtii työntekijöistään ja pyrkii pitämään heidät työkuntoisina, jotta hyvä työ jatkuisi eikä erilaisten ongelmien vuoksi menetettäisi kokeneita työntekijöitä ja heidän osaamistaan. Mekin saimme pariskuntana osallistua Suomen lähetysneuvoston järjestämään Taakkaa kevyemmäksi -retriittiin, jonne osallistui lähettejä eri järjestöistä. Vapaakirkolla on suositus, että jokaisen työjakson jälkeen lähetystyöntekijä osallistuisi tällaiseen retriittiin ja kävisi mennyttä työkauttaan läpi retriitin tarjoamin välinein.

Retriitissä oli hyvä mahdollisuus työstää mennyttä työkautta. Onnistumisten ja ilojen lisäksi työkauteen mahtuu myös muutoksia, huolia, kriisejä ja menetyksiä. Näistä keskusteleminen oman ikäisten tai vanhempien lähettien kanssa oli antoisaa. Saatoimme jakaa keskenämme omia kokemuksia, tilanteita ja tuntemuksia. Oman ikäisten kanssa koimme syvää samaistumista ja jopa tietynlaista lohdutusta, vanhemmilta läheteiltä saimme taas perspektiiviä ja näimme, miten erilaisista vaikeuksista huolimatta työn tekeminen on jatkunut. Retriitissä pidetyt alustukset ruokkivat hyvin omia ajatuksia ja auttoivat pohdinnoissa eteenpäin. Työnteko voi siis jatkua ilman turhia taakkoja!

Pauli Lindelöf