Mitä jää jäljelle jos kaikki puretaan?

Poikkeuksellinen kevät ja kesä toivat tullessaan isoja kysymyksiä. Olemme jo vuoden ajan rakentaneet The Legacy Project 2021 -hanketta, kasvattaneet tiimiä ja vahvistaneet verkostoja. Olemme laittaneet itsemme likoon ja kutsuneet ihmisiä heittäytymään koko sydämestään toteuttamaan yhteistä projektia. 

Mitä jää jäljelle, jos kaikki rakenteet puretaan? Mihin Jumala kutsuu meitä nyt? Nämä ovat kysymyksiä, jotka me olemme kohdanneet, ja joita jokainen seurakunta ja järjestö ovat joutuneet miettimään. Kesällä olimme tilanteessa, jossa esitimme kysymyksen: mitä jos perumme projektin?

Johanneksen evankeliumin 15. luvussa Jeesus kertoi vertauksen viinipuusta. Me olemme oksia, jotka kiinnittyvät runkoon. Hyvä puutarhuri karsii ja puhdistaa oksat säännöllisesti, jotta ne voivat tuottaa entistä enemmän hedelmää. On hyvä muistaa, että kasvu ei tarkoita hedelmää ja usein puutarhurit leikkaavat nimenomaan ylimääräisen kasvun, jotta puun elinvoima suuntautuu hedelmien tuottamiseen. Meitä kutsutaan ensisijaisesti pysymään kiinni viinipuussa, koska vain silloin voimme tuottaa hedelmää. Rungossa pysyminen kuitenkin tarkoittaa, että meitä säännöllisesti karsitaan ja puhdistetaan, jotta lähtiessämme liikkeelle tuottaisimme hedelmää, joka pysyy. 

Lähetystyö on globaali ilmiö ja kaikki, mitä maailmalla tapahtuu liittyy tavalla tai toisella myös lähetystyöhön. Maiden rajat, köyhyys, konfliktit, kaupankäynti, liikkuminen ja poliittiset tilanteet ovat konteksti, jossa suomalaiset lähetysjärjestöt toimivat kaikkialla maailmassa. Epävarmuuden keskellä eläminen ja lyhyellä aikajänteellä toimiminen on normaalia enemmistömaailmalle. Tämä ei ole kriisi Jumalalle, vaan omille toimintatavoillemme. Joudumme nyt tekemään alustavia suunnitelmia ja muokkaamaan niitä matkan varrella, kun olosuhteet muuttuvat. The Legacy Projectin toteuttaminen tämänkaltaisessa historiallisessa tilanteessa antaa meille jokaiselle ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia, miten voimme toimia lähetystyöntekijöinä muuttuvassa maailmassa.

Kutsumme edelleen uutta sukupolvea vastaamaan Jumalan kutsuun ja Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn. Heinäkuussa 2021 lähdemme yhdessä liikkeelle, toimimme tiimeissä, kohtaamme ihmisiä, palvelemme lähimmäisiä ja kerromme Jeesuksesta kadun toisella puolella, naapurimaassa tai maailman äärissä. Emme tiedä kaikkia yksityiskohtia, mutta se ei estä meitä seuraamasta Jumalan kutsua eikä noudattamasta Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä.

Henri Hermunen

The Legacy Project