Näe Jumalan tekoja lähelläsi

Tunnetko sinäkin ihmisiä, jotka pyrkivät käymään kuuluisien puhujien seminaareissa? Onko sinunkin seurakunnassasi ihmisiä, jotka tykkäävät lukea lähetystekijöiden elämäkertoja, joissa kerrotaan, miten Jumala toimi ihmeellisillä tavoilla? Tuntuuko sinustakin siitä, että Jumalan ”suuret teot” tapahtuvat aina muualla?

Vaikka sinänsä ei lainkaan haittaa käydä kuuntelemassa hyvää opettajaa, ja lähetystyöstä lukeminen voi olla hyvinkin rohkaisevaa, minä tykkään enemmän katsoa Jumalan tekoja lähellä. Niitä tapahtuu tavallistenkin ihmisten elämässä, mutta emme vain aina tunnista niitä, koska keskitytään niihin ”suuriin”.

Kuusitoista vuotta sitten minut lähetettiin Keski-Aasiaan oppiakseni venäjää. Sain ihanan opettajan, jonka luona kävin neljästi viikossa. Hänen avullaan valmistin opetusmateriaalia lastenkodeille, minne tiimimme meni kertomaan, miten hoidetaan hampaita. Venäjän tunneilla sain puhua siitä, miksi uskon Raamatun Jumalaan ja että myös orpokotien lapset ovat Hänen silmässään hyvin arvokkaita.

Muutama vuosi myöhemmin kuulin, että opettajani oli tullut uskoon ja oli useasti mukana lastenkotityössä. Hän jopa innostutti toisenkin paikallisen käymään lastenkodeissa – siitä huolimatta, että näitä lapsia pidetään vahvasti alempiarvoisina. Siinäpä hieno Jumalan teko!

Suomessa keskustelen silloin tällöin ihmisten kanssa siitä, miten me täällä länsimaissa voimme pitää huolta orvoista ja leskistä. Eihän heillä täälläpäin maailmaa ole hätää hyvän sosiaalijärjestelmän ansiosta.

No, entä sitten esim. Kongon tasavallassa, missä heitä on paljon sisällissodan johdosta? Hiljaisuus.

Entä sitten, jos tiedät, että sotaa käydään ensisijaisesti kobolttikaivoksista ja niissä käytetään paljon lapsityövoimaa? Kulmakarvoja kurtistetaan lisää.

Koboltti on mm. kännyköittemme tärkeä raaka-aine, ilman sitä niitä ei voisi tehdä. Toisin sanoen, jos me haluamme joka vuosi uusimman mallin, silloin ruokimme sitä sotaa. Pidämmekö huolta orvoista ja leskistä, vai aiheutammeko juuri sen, että kurjat olosuhteet jatkuvat? Yleensä tässä vaiheessa asia kirkastuu.

Tiedän, että yksi ihminen päätti tämän takia jättää uuden älypuhelimen ostamatta, kunnes nykyinen menee rikki. Tämäkin on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten Jumala voi vakuuttaa ihmisiä ottamaan Hänen Sanansa vakavasti omassa elämässään.

Kuuntele vain hyviä opettajia ja lue toki rohkaisevia kertomuksia. Mutta yritä samalla nähdä Jumalan tekoja myös ihan lähellä – omassa arkielämässäsi.

Kikke Klaver