On ilo antaa kaikkensa

Kichwa-kansaan kuuluva Venancio Andi oli 17-vuotias, kun hän tuli uskoon ja kävi kasteella. ”Jumalan Sana yllätti minut. Ymmärsin, mitä on Herran pelko, katumus ja pelastus”, hän muistelee. Aviovaimo Rosa Grefa löytyi uskovasta perheestä. Nuori pari unohti Jumalan tien, jolle he palasivat vasta kovan koettelemuksen kautta. ”Tahdon palvella Sinua”, Venancio huusi Jumalalle, joka paransi hänet. Alkoi raamatunopintoja, seurakunta- ja kummilapsityötä, seurakunnanistutusta ja kotievankeliointia sisältänyt aktiivinen elämänjakso.

Kun Venancio kuuli Rosan kotiseurakunnan hajonneen, polvistui hän rukoukseen. Jumala lupasi uudet työntekijät ja ilo olikin suuri, kun Pekka ja Eeva Paukkala ja Ramiro Escolan perhe saapuivat alueelle. Venancion ja Rosan poika Saúl ja osa heidän suvustaan palvelee nyt Bellavista Altan Alfa y Omega -seurakunnassa.

Vuonna 2010 Venancio teki viisi seitsemän tunnin kävelymatkaa halki kuuman ja kostean viidakon waorani-kansan luo, kunnes kuuli kylien neuvoston kieltäneen ulkopuolisten vierailut alueellensa. Työ seisahtui ja vasta myöhemmin saatiin tietää, että kyse oli valheesta – häntä oli kaivattu kylissä. Sittemmin pariskunta alkoi vierailla San Vicenten kichwa-yhteisössä, johon syntyi seurakunta.

Helppoa ei Venancion ja Rosan elämä ole ollut. Vuonna 2017 kaksi heidän 13 lapsestaan sairastui vakavasti ja toinen, Elías, kuoli. Nuori mies sai kuitenkin ensin tehdä parannuksen ja turvata Jeesukseen. Venancio-isä rukoili silloin: ”Herra, armahda lapsiani, jos he eksyvät tieltäsi, koska minä en ehdi opastaa heitä, minähän palvelen Sinua.” Jumala yllättikin nuhteella: ”Miksi olet laiminlyönyt perhettäsi?” Nooan kertomus puhutteli – hänet pelastettiin yhdessä perheensä kanssa. ”Toivon, että lapseni seuraisivat esimerkkiäni ja saisin monista sairauksistani huolimatta vielä elää ja palvella.”

Venancion ja Rosan voi edelleen kohdata viidakon poluilla, bussissa tai jokikanootissa. Kitara ja Raamattu ovat aina mukana matkoilla. Venancio suree työtovereiden vähyyttä.

”Ei kaikilla ole palvelemisen lahjaa. Harvat haluavat kastua sateessa ja kuluttaa rahojaan bussilippuihin. Kylien ihmiset eivät tunne Luojaa ja Pelastajaa eivätkä tiedä, kuka on Totuus. Minun on pitänyt rakastaa ja opastaa heitä kärsivällisesti, kuin omia lapsiani”, muistelee Venancio ja lähettää terveisiä myös Suomeen: ”Niin kauan kuin elätte, palvelkaa Herraa vastuuntuntoisesti, tulemme saamaan siitä palkan. Rukoilkaa minunkin piolestani.”

Hanna Eriksson