Onko kristinusko muka parempi?

Otsikon kysymys sai minut kriisiin reppureissullani Aasiassa vuosia sitten. Tutustuin vuosituhansia vanhoihin uskontoihin ja vierailin niiden pyhissä paikoissa. Monet asiat tekivät minuun vaikutuksen. Olin juuri valmistunut lähetyslinjalta ja suuntautumassa lähetystyöhön. Jäin pohtimaan syvällisesti sitä, että mikä oikeus minulla on tulla julistamaan paikallisille ihmisille jostain paremmasta uskonnosta, koska he ovat perineet oman uskontonsa ja tapansa omilta esivanhemmiltaan.

Kysymykseen en saanut nopeaa vastausta, mutta jonkinlaisen sisäisen rauhan lopulta löysin. Jäin pohtimaan sitä, mitä minä oikeasti haluan ihmisille kertoa ja miksi. Lopulta käteeni jäi kokemukseni Kristuksesta ja Hänen hyvä vaikutuksensa elämässäni. Enhän minä pohjimmiltani halua tarjota parempaa uskonnollista traditiota vaan kaikkien muotomenojen sisältä ydintä – Kristusta. Uskontona jäämme usein jopa kakkoseksi, kolmoseksi tai vitoseksikin, jos vertaamme pyhiä paikkojamme sekä uskonnollisia tapojamme. Yhtään siis väheksymättä kristinuskoa ja traditioitamme.

Olennaisinta kristinuskossa on kuitenkin aina lopulta Kristus. Jeesus on Tie, Totuus ja Elämä. Totuus on persoona. Kristus itse.

Nuorena kristittynä koin painetta lähteä evankelioimaan kadulle. Olin oppinut jostakin, että meidän kuuluu todistaa uskostamme. Lopulta pakotin itseni menemään kadulle evankelioimaan. Matkalla sinne yksi mieleeni tullut ajatus pysäytti minut. ”Paulus, sinun ei ole pakko evankelioida ketään”. Hämmennyin lauseesta, jonka ikään kuin kuulin päässäni yllättäen. Pysähdyin pohtimaan ja hetken päästä kuulin toisen kysymyksen: ”Haluatko kertoa minusta?”

Aloin pohtia sitä, mitä Jeesus oli tehnyt minulle. Suurimpana lahjana koin sisäisen rauhan, jonka Häneltä sain. Mieleeni tuli monia muitakin konkreettisia hyviä asioita, joita Kristus minulle teki. Silloin tajusin. Totta kai haluan kertoa muillekin siitä hyvästä, mitä Kristus minulle teki. Jatkoin matkaani, mutta tuolla reissulla en lopulta evankelioinut ketään.

Olen toki myöhemmin kertonut useille ihmisille Jeesuksesta ja siitä hyvästä, mitä Hän on saanut aikaan. En siksi, että minun olisi pakko tai kristinusko päihittäisi muut uskonnot. Vaan siksi, että Jeesuksen rakkaus minua kohtaan on tehnyt minulle hyvää ja haluan kertoa Hänestä muillekin.

Paulus Rissanen