Palvelutyössä pakolaisten keskuudessa

Joka päivä noin 37 000 ihmistä joutuu lähtemään kodistaan pakolaiseksi – noin 26 henkilöä joka minuutti. Maailman pakolaisista 67 % tulee seuraavista maista: Syyria (6,7 milj.), Afganistan (2,7 milj.), Etelä-Sudan (2,3 milj.), Myanmar (1,1 milj.) ja Somalia (950 000) https://www.iafr.org/.

Osallistuin 3.-7.2.2020 Malmössa Refugee Highway Partnership (RHP) -konferenssiin. Osallistujia oli noin 250 henkilöä 25 maasta. Suomesta oli 18 osallistujaa, joukossa myös useita vapaakirkollisia.

RHP on kristittyjen verkosto, joka pyrkii tuomaan koko evankeliumin ihmisille, jotka ovat sodan, väkivallan, vainon tai muun syyn takia joutuneet pakenemaan kodistaan, monet myös kotimaastaan.

Konferenssissa tapasin erään lähetystyöntekijän, joka itsekin on ollut pakolaisena. Hän palvelee nyt pakolaisia ja siirtolaisia Thessalonikissa, Kreikassa. Tässä hänen kertomuksensa:

”Viimeiset 1,5 vuotta olen perheineni palvellut pakolaisten ja siirtolaisten keskuudessa Thessalonikissa. Tukenamme oleva lähetysjärjestö lähetti meidät tänne, koska pakolaisten hoitokeskuksessa oli suuri tarve arabiankieliselle evankelistalle. Keskus pyrkii vastaamaan pakolaisten ja siirtolaisten tarpeisiin. Kreikan hallitus tai avustusjärjestöt eivät anna apua ei-sotivista maista tuleville siirtolaisille. Tämän vuoksi nämä ihmiset ovat kodittomia. Jotkut voivat saada 150 euroa kuukaudessa ruokarahaa käteiskortilla; tämä etuoikeus on kuitenkin vain turvapaikkaa hakeneille.

Koska kaupungissa on niin paljon kadulla asuvia kodittomia maahanmuuttajia, pakolaisten hoitokeskuksessa on pesukoneita ja kuivausrummut, jotta ihmiset voivat pestä vaatteensa. Tarjoamme myös ilmaisen suihkun, käytettyjä vaatteita ja voileipiä. Se on paikka, jonne ihmiset tietävät olevansa tervetulleita ja jossa he tuntevat olonsa kotoisaksi. He voivat myös poimia kristillistä kirjallisuutta ja Raamatun omalla kielellään. Kerran viikossa on opetusta kristillisen uskon perusteista. On hämmästyttävää nähdä näiden pakolaisten ja maahanmuuttajien avoimuus. Monet ovat pettyneitä islamiin ja etsivät totuutta. Täällä ollessamme jotkut heistä ovat kääntyneet Kristuksen seuraajiksi.

Pakolaisten hoitokeskus kuuluu Kreikan Evankeliselle Allianssille ja sitä rahoittavat useat seurakunnat. Koska Kreikan evankelinen kirkko on hyvin pieni, palvelun rahoittaminen ja laajentaminen on haaste. Perheenä kohtaamamme haaste on se, mitä tehdä kodittomille ihmisille, joista on tullut hyviä ystäviämme tai jotka ovat kääntyneet Kristuksen puoleen.

Kaksi uutta uskovaa asui perheessämme neljä kuukautta, mutta tämä ei ole pidemmän aikavälin ratkaisu. Unelmamme on saada asunto, johon tällaisia ​​ystäviä voitaisiin vastaanottaa, kunnes heidän tilanteensa selviää tai turvapaikasta ​​on tehty päätös. Olisi hienoa voida tarjota väliaikainen asunto niille, jotka ovat suurimmassa tarpeessa tai joista on tullut uskovia. On vaikea kertoa ihmisille Kristuksesta, jos ei tee mitään heidän perustarpeittensa hyväksi, joihin kuuluu katto pään päällä ja täysi vatsa.

Kreikka isännöi yli 100 000 pakolaista ja maahanmuuttajaa, ja vuonna 2020 heitä odotetaan tulevaksi saman verran lisää. Rukoilkaa useampia arabian-, farsin-, urdun- tai kurdinkielisiä evankelistoja, jotka voivat tavoittaa näitä ihmisiä evankeliumilla. Keskuksessa on usein puute myös käytännön vapaaehtoistyöntekijöistä.

Rukoilkaa myös kristittyjen yksimielisyyttä, kun palvelemme yhdessä näitä tarpeessa olevia ihmisiä. Käynnissä on hengellinen taistelu, sillä sielunvihollinen vastustaa työtämme ja erityisesti sitä, että ihmiset kääntyvät Kristuksen puoleen.”

Juha Juvonen