Pastori Plaan lukuisat lapset

”Kuka varasti vihreän värin?”, huutaa pieni poika, joka on värittämässä piirustustaan. Pienien pöytien ympärille on kerääntynyt joukko taiteilijan alkuja, tyttöjä ja poikia. Isommat pojat heittelevät pehmopalloa huoneen toisessa päässä. Lopulta pallo lentää vahingossa possukastikkeeseen. Lauantaiaamumme ovat olleet viimeisen puoli vuotta täynnä elämää.

Työskentelemme yhdessä pastori Plaan kanssa Samut Prakanissa, Suur-Bangkokin alueella pienessä seurakunnassa. Plaa on ihminen, jonka elämä ja työ ovat tehneet meihin vaikutuksen. 41-vuotias sinkkunainen on ehtinyt kasvattaa enemmän lapsia, kuin kukaan toinen tuntemamme ihminen tuossa vaiheessa.

Lastenkerhossa ohjaajina toimivat yliopisto-opiskelijat Marpraang ja Nut ovat nyt itsenäisiä naisia. He ovat kasvaneet ja asuneet Plaan kanssa noin 10-vuotiaasta alkaen. Osa Plaan työtä on ollut auttaa khmer-lapsia pääsemään koulutuksen piiriin Thaimaassa. Samut Prakanin alueella heitä on paljon, sillä täällä on siirtotyöläisiä. Tukea tarvitaan edelleen myös siihen, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus käydä koulunsa loppuun taloudellisista ja sosiaalisista paineista huolimatta.

Plaalla on myös 12-vuotias Room-poika, joka on tullut hänelle yksivuotiaana. Kasvattaessaan autistista Roomia Plaa näki autististen ja vaikeasti kehitysvammaisten lapsien elämän haasteet Thaimaassa ja hänellä heräsi kiinnostus, miten heitä voisi auttaa ja tukea itsenäiseen elämään. Tästä kiinnostuksesta alkoi työ, joka ensin auttoi viittä lasta perheineen ja nykyisin tukee 20 lasta perheineen Chumponin maakunnassa. Lapset ja vanhemmat tulevat yhdessä oppimaan ja harjoittelemaan arjen taitoja. Lasten itsetunto kasvaa, kun he huomaavat oppivansa ja osaavansa. Yhtä lailla tärkeää on myös se, että vanhemmat näkevät lastensa pärjäävän ja saavat iloita näiden onnistumisista.

Emme edes tiedä tarkkaan, kuinka monta lasta Plaan luona on lopulta asunut, sillä aina välillä tarinoiden ja kohtaamisten keskellä käy ilmi, että tämäkin on yksi niistä Plaan lapsista. Yksi osa työtämme on, että mekin saamme tällä hetkellä olla mukana Plaan työssä lauantaisin auttamassa häntä ja yhdessä opettamassa lapsia ja nuoria tuntemaan Jeesus. Uudet lapset kuulevat Jeesuksesta ensi kerran ja muiden kanssa jatkamme siltä hyvältä pohjalta, jonka Plaa on jo luonut.

Linnea ja Pauli Lindelöf