Yli kaiken varottavan varjele sydämesi

Oheisessa kuvassa ei ole käytetty zoomia eikä photoshoppausta. Olin juuri niin lähellä tiikeriä kuin kuva kertoo. Otin tämän valokuvan kuluvana kesänä ihan omin käsin ja välimatka minun ja tiikerin välillä oli vain muutamia senttimetrejä. Kaunis kissaeläin on kerrassaan ihastuttava, eikö vain? Ehkä hieman pelottava, ainakin kunnioitusta herättävä, mutta silti majesteetillinen ja ihastuttava.

Mutta olisi kuitenkin kovin herkkäuskoista uskoa, että se on kotiin vietävissä oleva luotettava kisumirri, jota voisin ryhtyä hoivaamaan. Katsoessani silmästä silmään käsivarren etäisyydeltä elävää tiikeriä, joka kykenisi hennon naisihmisen (ja ronskin miehenkin) elämän parilla käpälän iskulla päättämään, jäin pohtimaan tilannetta vertauskuvallisesti.

Onko minun elämässäni tiikereitä? En tarkoita, että tiikeri itsessään edustaisi syntiä. Tiikeri-eläin on Jumalan luoma ja sellaisena merkityksellinen ja arvokas. Mutta tutkaillessani esteettömältä lähietäisyydeltä oikeaa petoa, jonka mielitekoja suurin osa luomakunnasta ei kykene estämään, kysyin itseltäni, miten asia on: olenko hoivannut omassa elämässäni tiikereitä? Pieniä tai suuria, mutta ulkopuolelta houkuttelevalta ja hellyttävältä vaikuttavia asioita, joista voisi ajatella, että ne ovat vaarattomia, mutta oikeasti ovat petoja. Petoja, joita kuvittelen kykeneväni hallitsemaan, mutta jotka todellisuudessa vaarantavat suhdettani taivaan Isään.

Vaikka synti voi vaikuttaa valloittavalta, näyttää houkuttelevalta, ja kuulostaa harmittomalta, on se silti vaarallinen, harhaanjohtava ja suorastaan kuolettava, Paavalin sanoin: synnin palkka on kuolema (Room. 6:23). Jos elämässäsi on tiikeri, herkeä lapsellisesta uskottelusta, että voisit sen kesyttää. Ota etäisyyttä tiikeriisi. Irrota itsesi siitä, mikä estää Jumalan läsnäoloa elämässäsi. Jumalan ohje tilanteisiin, jotka johtavat synnin hellittelyyn on selkeä: ”Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee. Poista itsestäsi suun kavaluus, ja karkoita luotasi huulten vääryys. Katsokoot sinun silmäsi suoraan, eteenpäin olkoon katseesi luotu. Tasoita polku jaloillesi, ja kaikki sinun tiesi olkoot vakaat. Älä poikkea oikeaan, älä vasempaan, väistä jalkasi pahasta.” (Sananl. 4:23-27)

Amanita Marvin